Cervicaal houdingssyndroom

Het cervicale houdingssyndroom is vaak herkenbaar aan pijn in de nek en bovenrug die ontstaat door een verkeerde houding. De klachten die hierbij het meeste voorkomen zijn pijn, stijfheid en een vermoeid of verkrampt gevoel in de nek.

Bij het cervicale houdingssyndroom staat het hoofd meestal ver naar voren, wat ook wel een anteropositie wordt genoemd. Hierdoor verplaatst het zwaartepunt van de nek zich en kan er een verhoogde druk op de spieren en de wervelkolom komen te staan.

Door deze verhoogde belasting en verkeerde houding ontstaat er een disbalans in de nek en het functioneren ervan. Spieren aan de achterkant van de nek, de tussenwervelschijven en de gewrichten in de nek raken overbelast en worden pijnlijk.

Oorzaak
Een verkeerde houding ligt ten grondslag aan deze klachten, met name langdurig een statische houding is een groot probleem (denk bijvoorbeeld aan langdurig achter een pc zitten). Ook het dragen van zware lasten kan de nek overbelasten en een foutieve houding veroorzaken.

Symptomen
- Pijn in de nek (vaak de achterzijde)
- Vermoeid gevoel in de nek.
- Stijfheid in de nek, voornamelijk na lang zitten.
- In sommige gevallen pijn in de kaken.

Behandeling
Het is belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk wordt gestart, om ernstigere problemen te voorkomen (bijvoorbeeld klachten aan de tussenwervelschijf). De behandeling bestaat vaak uit houdingscorrecties, oefeningen om bepaalde spiergroep te activeren en in sommige gevallen mobilisaties om de beweging van de nek te ondersteunen.