Meer info OMFT (oromyofunctionele therapie)

 

Wat houdt OMFT (oromyofunctionele therapie) in?

 

De vorm van de mond, tanden en kiezen wordt voor een groot deel bepaald door de samenwerking van spieren in en rondom de mond. Bij het kauwen, slikken en praten, zijn veel spieren betrokken. Betrokken spieren zijn de lip-, tong- en wangspieren. Verkeerd gebruik van deze spieren (afwijkende mondgewoonten) kan vroeg of laat de stand van het gebit veranderen. Met logopedie kunnen wij uw kind helpen om deze verandering te voorkomen. Mocht uw kind reeds een beugel dragen, dan kan dit traject met onze aanpak verkort worden en is de kans op terugval na een orthodontische behandeling veel kleiner.

 

Afwijkende mondgewoonten

Het niet goed functioneren van de mondspieren wordt veroorzaakt door afwijkende mondgewoonten. Hieronder verstaan we:

 

Afwijkend slikken

Er wordt gesproken van afwijkend slikken wanneer de tong tijdens het slikken tegen de tanden en/ of kiezen duwt of wanneer de tong tussen de tanden en/of kiezen doorkomt. Per dag slik je ongeveer 3000 keer speeksel of voedsel door. Wanneer de tong elke keer met een grote kracht tegen of tussen de tanden en/of kiezen komt, zal dit invloed hebben op de vorm van het gebit.

 

Duim, vinger- en/of speenzuigen

Veel kinderen duimen of zuigen weleens op hun vinger(s) of speen. Wanneer een kind dit op driejarige leeftijd nog steeds doet, is er sprake van afwijkend mondgedrag. Vanaf dat moment kan het duimen, zuigen of spenen een negatieve invloed hebben op de stand van de tanden en de vorm van de kaak. Door het zuiggedrag kan de kracht van spieren in en rond de mond afnemen. Door slappe mondspieren, kan habitueel mondademen, open mondgedrag en afwijkend slikken ontstaan. Dit kan leiden tot een afwijkende vorm van het gebit en tot incorrect articuleren (bijvoorbeeld slissen)

 

Open mondgedrag

Normaal gesproken is de mond gesloten, rust de tongpunt tegen het gehemelte achter de boventanden en wordt door de neus geademd. Wanneer de mond gedurende de dag regelmatig open is in rust (bijvoorbeeld tijdens tv kijken), is er sprake van open mondgedrag. Vaak ligt de tong dan slap onderin de mond en drukt de tong met een grote kracht tegen de tanden. Hierdoor worden de tanden naar voren geduwd. Daarnaast is er veelal sprake van slappe mondspieren en mondademen. Wanneer dit probleem niet behandeld wordt, is er kans op een afwijkende groei van de kaak, tanden en kiezen, incorrect articuleren en een verhoogde kans op oorproblemen.

 

Afwijkende tongligging in rust

Hierbij is de positie van de tong afwijkend. De tong ligt niet achter de tanden tegen het gehemelte, maar op de mondbodem, tegen of tussen de tanden of te ver achterin de mond. Dit kan de stand van de tanden en kiezen en/of de vorm van de kaak negatief beïnvloeden.

 

Foutieve lipgewoonten

Onder foutieve lipgewoonten worden liplikken en lipzuigen verstaan. Deze afwijkingen komen veelal voor bij mensen die door de mond ademen. Doordat de lippen droog worden tijdens het mondademen, vindt men het fijn om de lippen te bevochtigen met de tong. Lipzuigen is meestal een gevolg van liplikken.

 

Afwijkend kauwen

Bij afwijkend kauwen moet u denken aan het tegelijkertijd aan twee kanten kauwen en het verkeerd afbijten van voedsel. Dit kan leiden tot een verstoord evenwicht van de spieren in en/of rond de mond.

 

Nagelbijten

Tijdens het nagelbijten schuift de onderkaak naar voren en ontstaat er te veel spanning in de kaakgewrichten. Hierdoor kunnen pijnklachten en overbelasting van spieren in het mondgebied het gevolg zijn.

 

De behandeling met Oro-MyoFunctionele Therapie (OMFT)

 

OMFT is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond.

De therapie bestaat uit:

Afleren van afwijkende mondgewoonten.

Verbeteren van de mondmotoriek.

Aanleren van een goede tongpositie in rust, tijdens het spreken en slikken.

Automatiseren van de nieuw aangeleerde gewoonten.

Duur

Het behandeltraject omvat gemiddeld 10-20 consulten (dit kan individueel sterk variëren) eerst wekelijks, daarna met langere tussenpozen. Na afloop van de behandeling vinden er na langere tijd controles plaats.

Werkwijze

Ik bekijk de mondfuncties, de gebitsstand, de totale lichaamshouding en de afwijkende mondgewoonten. Op basis hiervan wordt een behandelplan gemaakt. Dit wordt met u en uw kind besproken. Tijdens de behandelingen worden de juiste bewegingen van de tong, lippen en kaken getraind.

Uw kind krijgt elke week oefeningen mee. Het is belangrijk om hier dagelijks mee aan de slag te gaan. Het eindresultaat is sterk afhankelijk van de motivatie om te oefenen. Een ingeslepen gewoonte moeten namelijk veranderd worden in het dagelijks leven. Dit vraagt een grote inzet van zowel kinderen als ouders/verzorgers.