Slaapoefentherapie bij kinderen

 

Zit je met je handen in het haar omdat je kind niet kan of wil slapen?

 

Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe.

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.

 

Aanpak door de slaapoefentherapeut

De slaapoefentherapeut kan jou als ouder adviseren en informeren over:

sport en beweegadviezen voor je kind

ontspanningsoefeningen om samen te doen

het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapschaap, stickerkaarten…

gezond slaapgedrag

juiste slaapgewoonten

richtlijnen voor een gezonde slaap

structuur geven aan de dag en de nacht

Je krijgt een soort scholing over de kinderslaap, psycho-educatie

 

De slaapoefentherapeut kan jouw kind slaapoefeningen leren om bijvoorbeeld beter te ontspannen, met als doel de slaap te bevorderen.

Voor verdere informatie:

https://www.slaapoefentherapie.nl/slapeloosheid/slaapproblemen-kinderen-gevolgen