Slaapproblematiek

Iedereen slaapt wel eens slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren. Op den duur brengt het ook emoties met zich mee, zoals angst, verdriet en boosheid. Je vraagt je af: hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan? Zal ik ooit weer beter slapen?

Slapeloosheid betekent dat je te weinig slaapt of dat de kwaliteit van je slaap niet voldoende is.
Kenmerken van slapeloosheid zijn:
- Moeite met inslapen
- Regelmatig wakker worden uit de slaap
- Moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden
- Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
- Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
- Overmatige slaperigheid en moeheid overdag

Op korte termijn kun je door slapeloosheid de volgende klachten ervaren, zoals vermoeidheid, sneller geïrriteerd, emotioneel en/ of prikkelbaar zijn en concentratie/geheugenproblemen. Ook darmklachten, hoofdpijn en pijnlijke spieren kunnen op korte termijn klachten zijn.

Op langere termijn heeft slapeloosheid grote gevolgen voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een hogere kans hebt op het krijgen van een depressie, overgewicht en suikerziekte. Ook je afweersysteem werkt minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor infecties.

Een goede nachtrust is dus net zo belangrijk voor je gezondheid als bijvoorbeeld goede voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Wil jij je slaapprobleem aanpakken? Neem dan contact op met Jessy Oude Nijhuis, onze slaapcoach binnen de praktijk. Zij werkt aan de hand van de methode SlaapSlim en richt zich op het wegnemen van je slaapprobleem. Behandeling is gericht op het verbeteren van je slaap. Samen met je slaapcoach werk je aan het bereiken van jouw doel en kiezen jullie welke tools jij nodig hebt voor een gezond slaappatroon